събота, 12 януари 2013 г.

Чудесата на Рилския манастир

Всяка година стотици се стичат в Рилския манастир, за да се помолят за изцеление, да запалят свещичка за здраве, да им се помогне при безплодие или просто да направят дарение за Светата обител. Според най-разпространеното вярване манастир „Свети Иван Рилски“ помага най-вече на бездетните и недъгавите. Такава е и една от легендите, които ми разказаха при едно от посещенията ми там. Голяма мъка тежала на селянин от Самоковско, дошъл да се помоли за детето си. 3 години, откакто се родил синът му, а не можел да ходи. Нито лекари, нито различни цярове и разтривки помогнали на клетото момченце да се изправи на краката.
Бащата бил толкова отчаян, че се замислял дали няма да е по-добре детето да си отиде от този свят, за да не тегли цял живот тегло. Тогава му казали за Рилския манастир и светеца, чиито мощи лекували недъгави и навръх Великден отива с детето и жена си. Момченцето сложили до мощите на светеца и след края на литургията, го зачакали да се изправи, но нищо не се случвало. Майката заплакала от мъка, бащата се обезверил. Но не щеш ли, детето се хванало за покривката над мощите и започнало да се опитва да стане. И на третия опит проходило.

Бащата бил толкова благодарен на Свети Иван Рилски и на манастира, че направил голямо дарение още същия ден. И аз направих същото, макар и далеч по-скромно от това на щастливия татко.

По примера на Светльо Кантарджиев, реших да направя парично дарение на самата обител, в която е живял Светецът. Моята приятелка пък се включи в кампанията за „Кюстендилска стая”, като дари автентични предмети от бита по примера на Виолета Георгиева. От манастира смирено благодариха и казаха, че и малкото за тях е много.

Няма коментари:

Публикуване на коментар