сряда, 10 юни 2015 г.

Обичат ли мъжете да молят за помощ?

Нека условно разделим ситуациите, в които може да поискаме помощ, на две: 1) морална подкрепа – когато не се чувстваме добре поради някаква причина и имаме нужда от една добра дума; 2) когато не можем да свършим нещо сами, защото компетенциите ни не се простират дотам.

Ако мъж се намира в първата ситуация, т.е. когато става въпрос за емоционален проблем, той ще държи гарда докрай, непоказвайки че нещо го тревожи и за разлика от жените, няма да сподели с никой. Да поиска помощ в тази ситуация е равносилно на това да признае слабостта си, което е в разрез с онова на което са го учили, а именно, че истинските мъже се справят с такива проблеми сами. Ето защо той няма да сподели, а ще се вземе в ръце и ще преодолее всичко сам.

При втората ситуация може да има два изхода. Първият е да разбере кое как се прави и сам да опита, защото има самочувствието, че разбира от всичко и иска да има пълен контрол над нещата. Справи ли се със задачата, ще почетка егото си още повече. Понякога му се получава, друг път не, но важното е, че е взел нещата в свои ръце от началото, пробвал се е, което също е достойно за уважение. Последният вариант е да поиска помощ от по-компетентен познат/приятел. Някои веднага биха се насочили към тази опция, но не и гореописаният ни герой. Това за него е най-крайната мярка, защото той предпочита сам да свърши работата, за да докаже на себе си, че може.

Ако трябва да обобщим казаното дотук, можем да заключим, че мъжете по-скоро не биха потърсили помощ за неща, с които мислят, че могат да се справят сами. Така ли е?

Няма коментари:

Публикуване на коментар