сряда, 5 август 2015 г.

Какво представлява поведенческото интервю за работа?

На запад поведенческата стратегия на интервю за работа е популярен подход при подбора на кандидати за работа. При него се изхожда от презумпцията, че най-точно може да се предвиди бъдещото представяне на интервюирания на базата на предишното му такова. Ако трябва да говорим в проценти, то цифрата е 55, което не изглежда много само по себе си, но при традиционното интервю този процент е само 10.

Докато на традиционното интервю се задават общи въпроси от рода да разкажеш за себе си, с какво си се занимавал и т.н., то при поведенческото се дълбае по-навътре и то се смята за по-обективно при вземането на решение за наемане на кандидат. Как става това? Поставят те в ситуация, при която да се върнеш назад във времето и да разкажеш как точно си се справил с нея. Междувременно добре обученият ректутьор задава допълнителни въпроси към конкретната случка, за да разбере дали казваш истината. Ако лъжеш, той веднага ще разбере.

Тази техника се прилага за оценка на опита и поведението на кандидатите, за да се определи потенциала им за успех на позицията, за която кандидатстват. Ректутьорът изучава кандидата по зададените от компанията ключови точки. Това могат да бъдат желанието на интервюирания да се учи, как се държи под напрежение, увереност, професионализъм, работа в екип и т.н.

Успешното представяне на такова интервю изисква предварителна подготовка. Това може да стане като проучите добре компанията в интернет или чрез познати, които вече работят там. Отговорите на въпросите трябва да са детайлни, а не общи. От вас се изисква да опишете ситуацията, са кажете какви действия сте предприели и какъв е бил резултатът. А въпросите звучат примерно така: "Опишете ситуация, в която сте използвали логика, за да решите проблем?" или "Дайте пример за ситуация, в която сте имали много задачи и е трябвало да ги приоритетизирате?"

Както виждате, при поведенческите въпроси трябва да помислите над отговора си, да се разровите в съзнанието си, затова е добре да подготвите в ума си няколко реални ситуации, които да могат да се използват като пример за повече въпроси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар