петък, 13 ноември 2015 г.

Стресът и медитацията

Знаете ли, че на ден през ума ни минават около 70 хиляди мисли? Нищо чудно, че сме така стресирани. Стресът може да доведе до безсъние, умора, демотивация, депресия и проблеми със здравето. Всички тези пък водят до повече стрес, цикълът се затваря и повтаря безконечно. Медитацията е добър начин да разрушим тази цикличност. Ползите от нея са свързани с намалянето на стреса, което пък води до подобряване на цялостното състояние на организма.

Стресът може да бъде хроничен и остър. Хроничният би могъл да бъде причинен от фактори като травма в детството, неразбирателство в семейството, бедност и др. Той е дългосрочен и преследва човека през целия му живот. Естествено, това не е желано състояние и е много неприятно. Познавам такива хора, те постоянно се притесняват за нещо и никак не им е лесно. Острият стрес е краткотраен и често се появява след неприятно събитие.


Според някои медитацията е нещо твърде отвлечено, което се практикува предимно от тибетските монаси. За други тя е способността на човека сам да регулира вътрешните си психически възприятия. Гледната точка на учените обаче е различна – за тях това е метод за подсилване на мозъчната функция и познавателна способност. Медитацията е упражнение за мозъка, също както физическата активност за тялото. Тя отключва позитивното мислене, чувството за щастие, любов, спокойствие и всякакви такива все хубави неща. Премахвайки стреса, медитацията ни помага в поддържането на здрав дух и тяло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар