събота, 23 януари 2016 г.

Градове по брега на река Ганг

Според индуската митология, река Ганг в Индия е дъщерята на планинския бог Хималая. Реката е от голямо религиозно и културно значение за индийския народ. Индийците вярват, че къпането в Ганг ще пречисти душите им и ще излекува телата им. Заради религиозното си значение, бреговете на реката се използват като място за кремация. Според вярването онези, чийто прах е разпръснат в свещените й води, ще намерят спасение.

По бреговете на река Ганг са разположени много градове, но има няколко, които наистина си заслужават вашето посещение. Един от тях е Варанаси, който се смята за най-старият град в Индия и за религиозната столица на страната. Там се помещават повече от 2000 храмове, така може да чуете и да го наричат "града на храмовете". Бреговете на Ганг в този участък са най-предпочитаните за кремация. Около един милион поклонници посещават Варанаси всяка година. Бъда също е живял там пред определен период от живота си и се вярва, че именно тук е изнесъл първата си проповед. Старият град във Варанаси привлича много туристи, които също така могат да посетят няколко музея, обсерваторията и крепостта Рамнагар, както и да се разходят по тамошните пазари.

Аллахабад се намира в щата Утар Прадеш. Името му може звучи мюсюлманско, но в града от векове царуват индуски корени. Смята се за вторият най-стар индийски град. Тук се сливат 3 свещени за индийците реки – Ганг, Ямуна и Сарашвати. В града туристите могат да се насладят на обиколка на множество музеи и дворци. В Аллахабад се провежда най-голямото индуско поклонение Кумб Мела. То се случва веднъж на 12 години.

Калкута (или Колката) е главният град на Западна Бенгалия и един от най-гъсто населените в Индия. Известен е със рикшите си, теглени от хора. Този вид транспорт е забранен от властите, но тъй като е много удобен за придвижване в пренаселеният град, все още се използва. Калкута е известен като столицата на арт филмите в Индия, за разлика от Мумбай, който е популярен с комерсиалното си кино. Най-старият музей в страната също се намира тук и привлича много туристи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар