петък, 10 май 2019 г.

Защо е важно електронното управление?


Всеки от нас, който е в „зрелия“ възрастов диапазон, поне веднъж му се е случвало да се сблъсква с институциите и бюрокрацията, в която изпадат те. Този проблем не е едностранен. За мен едната страна на монетата са институциите, с които никой в днешно време не иска да си има вземане-даване, от друга – самите граждани, които не си правят труда да се запознаят поне с необходимите документи, които ще сами необходими. 

Или с други думи казано, гражданите не се подготвят достатъчно добре, а служителите по институциите не им обясняват какво точно им е необходимо и защо, защото имат огромен обем от работа, който трябва да свършат за кратко време.  Така се получава един затворен кръг, в който никой на практика не е доволен от крайния резултат.
Ето защо с навлизането на новите технологии и разработването на електронно управление, се появи надеждата, че административните услуги ще се случват много по-лесно, бързо и безболезнено, а контакт със служител в съответната администрация, ще е необходим при частни случаи и казуси, където те ще могат да отделят достатъчно пълноценно време за решаване на проблема.
В Западните държави електронното управление вече функционира на пълни обороти и отнема един огромен обем от услуги, които навремето са се извършвали „на живо“. В България все още сме в първите години на въвеждането на подобна система в повечето институции.
Всъщност електронното управление в страната ни се осъществява при бюджетен дефицит и не добре организирана информационна структура. Затова по инициатива на Кмета на Столична община - г-жа Фандъкова се предприеха действия за осигуряване на целево финансиране за преодоляване на изоставането.
За целта Специализираният общински приватизационен фонд (СОПФ) е предоставил за период 2015-2019 година, средства в размер на 800 000 лева. Това стана ясно от отчет на дейността на Фонда, предоставен от председателя на Съвета за управлението на СОПФ ОрлинАлексиев.
Закупени са хардуер и софтуер за дирекция „Информационно обслужване и технологии“, с което се постига качествено подобряване на общинския хардуер (със сървъри, крайни устройства, модеми и др.) Предоставени са и допълнително средства за софтуерно оборудване на общински администрации, допълни още Орлин Алексиев.
По този начин голяма част от административните услуги в Столична община ще бъдат извършвани дигитализирано и за гражданите ще бъде значително по-бързо, лесно и удобно, да си свършат работата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар