вторник, 5 май 2015 г.

Как да търсим работа... и да си намерим такава

Работа! Много странно нещо е работата. Мрънкаме, когато я имаме, ангажираността ни изтощава, жадуваме за почивка и се чудим как да си спечелим малко повече свободно т.е. извънработно време. Същевременно положението става още по-ужасяващо, ако въобще нямаме работа. Тогава се тръшкаме, тропаме с крака и се чудим какво да правим...

На практика всеки от нас се нуждае от работа. Трудно ни е с нея, но ако я няма, е направо непоносимо. И понеже всеки от нас има предпочитана сфера, в която да се развива, позволете ми да дам няколко предложения какво да предприемем, ако сме в позиция на безработни, но активно търсещи работа.

1. Напишете си качествено CV. Такова, което да е добре оформено, структурирано и да има фасон. Преведете си го и на английски или на друг език, който владеете. Внимавайте със снимката, която слагате, както и с името на мейла си - нека и двете са вдъхват усещане за зрелост и отговорност.

2. Ориентирайте се онлайн. Това означава редовно да преглеждате сайтовете, които пускат обяви за работа. Има поне 4 водещи такива, които ще са ви полезни. Бъдете от първите, които кандидатстват, ако някоя обява е привлякла вниманието ви, за да бъдете е един от първите, чиято кандидатура ще бъде разгледана.

3. Ориентирайте се офлайн. Има професии, при които е много по-голям шансът да си намерите работа, ако отидете да се запознаете с хората лично. Малко е страшно в първия момент, но пък е шанс да работите в желана сфера. Не една и две са фирмите, които реално си търсят нови служители, но не пускат онлайн обяви и няма друг начин да стигнете до тях.

4. Използвайте връзките си. Споделяйте с приятели и познати, че си търсите работа. Никога не знаете откъде и какво може да изскочи. Няма и да разберете, докато не опитате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар