понеделник, 15 април 2013 г.

BTV и тази пролет радват зрителите с български сериали



Здравейте, приятели!

Днес сме понеделник, а най-хубавото на този ден от седмицата е, че само след четири дни идва петък! Шегувам се: всеки ден е такъв, каквито сме ние и какъвто съумеем да го направим!

Например аз се грижа за тонуса си освен с интензивни тренировки три пъти седмчно и приятна музика, внимателно подбирайки какво гледам у дома пред телевизора, за да разпусна след работния ден. Избягвам натоварващите и некачествени продукции, като напоследък много добро впечтление ми правят българските сериали по БТВ.

Да си призная, до съвсем скоро изобщо не бях фен на новите български филми и сериали (иначе класиките си преповтарям с най-голямо удоволствие). Имах чувството, че в един филм екипът по създаването иска да каже и покаже толкова много неща, за които по-рано не е имал средства и възможност, че резултатът накрая е повече от комичен.

От BTV обаче промениха тази тенденция, продуцирайки редица родни сериали (7 към настоящия момент). Смея да твърдя, че качеството им е на световно ниво. Въпреки че локалният хумор преобладава в „Революция Z”, лентата би била успешна и зад граница, защото проследява вечните проблеми в човешките взаимоотношения и поколенческите различия. Много свежо, динамично и увлекателно сериалче, което ми припомни, че и аз навремето мечатех да бъда рок легенда. 


Най-новото предложение на телевизията, „Фамилията“, на свой ред попада в друга жанрова категория, предлагайки малко трилър, щипка екшън, привкус на драма и черен хумор. Снощи гледах втори епизод от поредицата и трябва да призная, че разбирам защо жените са луди по Асен Блатечки: няма такова мъжкарско излъчване и въплъщаване в образ. За Стефан Данаилов е ясно, че целият е жив урок от наръчник по актьорско майсторство. Много добре се справя и красивата млада надежда на българското кино Радина Кърджилова, която познаваме добре от „Стъклен дом“.


Много бих се радвал, ако модерните български сериали се превърнат в традиция, а не събитие. Голяма спирачка в това отношение са кабелните оператори, които печелят от зрителите месечни такси, но се правят на ударени, когато трябва те самите да плащат адекватно на телевизиите, затова, че привличат публика именно чрез техния продукт, а не чрез свой собствен. Така медиите не получават полагащи им се средства, които биха могли да вложат в продуцирането на още български ленти.

До нови срещи и приятно гледане!

Няма коментари:

Публикуване на коментар