вторник, 4 ноември 2014 г.

Къде са Боду СОД след 25 години демокрация?

Паметният за българската демокрация 10-и ноември отбелязва края на един режим. Ние от по-старото поколение все още помним – кой с носталгия, кой без капка умиление. Развитието на частния бизнес у нас никога не би било възможно без пазарната икономика, която властва днес. Такива исторически събития трябва да се помнят, защото слагат началото на една нова ера – такава, която се основава на конкуренция и различия.

Къде сме ние 25 години по-късно? Отговорът пак ще бъде субективен. Някои ще кажат, че сме по-добре, други пък ще свият рамене колебливо, а трети ще заявят, че никога няма да се оправим. И все пак събитието  е отбелязано с концерт под надслов "25 години демокрация" на пл. Ал. Невски в София, но не на точната дата, а на 01.11.2014 г. Някой явно няма търпение да го отпразнува.

Концертът се охранява от Боду СОД – ето къде са били! Тях ще използвам като пример за това как една фирма се развива с развитието на пазарната икономика. Съществуването на конкуриращи се охранителни фирми едва ли би било възможно преди 10.11.1989 г. То тогава и кражбите бяха рядкост, ако трябва да сме честни. Девет години трябва да минат преди Боду СОД да бъде основана през 1998 г., което ни навежда на мисълта, че тогава се е появила нужда да подсигурим фирмите и домовете си допълнително. Минават още десетина години докато охранителният бранш се развие. Нашата фирма вече е влязла в домовете на хиляди потребители и предоставя вярна защита от години. Тук се подчиняваме на един фундаментален микроикономически принцип – има ли търсене, ще има и предлагане. Не минава много време преди Боду да започнат да охраняват спортни, културни и политически събития, ценни пратки, а с напредването на технологиите, да наблюдават с камери обектите под тяхна защита.

Днес демокрацията е символ на свобода, която определено носи позитиви за частните фирми, чието съществуване не би било възможно преди нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар