четвъртък, 20 юни 2024 г.

Съвети за кучета

 

Да имаш свой домашен любимец е супер. Но е и отговорност, отдаденост и чувство.

Навремето моя учителка по психология ме попита дали има нещо на света, което да може да притежаваме без да му навредим. Аз отговорих първосигнално, че това е кучето ми. Тя веднага ме накара да се замисля дали то е щастливо, че е при мен, а не на свобода, как аз го правя щастлив? Тези въпроси продължавам да си ги задавам и до днес, защото не се отказвам да живея без куче у дома. А вие задавате ли си ги?

За да бъде обаче по-приятно и пълноценно съвместното ни съжителство, аз събрах няколко съвета от специалисти по темата. 

Първото правило е при взимането на домашен любимец е мястото, от което се сдобивате с него. Ако е лицензирано, то проверете за истинността на документите и родословието, за евентуална проява на генетични или други проблеми. Следваща важна стъпка е да изберат точното кученце за вас. Обикновено хората залагат на най-малките и скрити, които им изглеждат отхвърлени. Това създава чувство на съжаление и желание за помощ. Но тези животни обикновено имате емоционален проблем, който е свързан със страх от изоставяне. Затова се пригответе такива кученца да искат повече да сте около тях.

Ако пък изберете кутре, което е най-отпред и е смело, то това означава, че е безстрашно и по-трудно ще подлежи на дресировка. Тайната е да изберете от по-балансираните. 

Още съвети и тайни от специалисти, ви споделям едно видео от кучешки психолог. Повече за дейността и какво може да се направи с кучето ви, вижте тук:
ЗА КУЧЕТА