четвъртък, 5 септември 2024 г.

Поносимост към храните или вега тест

 


Наскоро мой познат ми сподели, че смята да се подложи на вега тест, тъй като изпитва затруднения с регулирането на теглото, а понякога и дискомфорт след хранене. Бях чувал за този метод, но не съм запознат с подробностите, затова от чисто любопитство реших да проуча повече и ето какво намерих.

Вега тестът е неинвазивен метод за определяне на хранителната непоносимост към различни храни и хранителни продукти. Той е създаден през 50-те години от немския лекар д-р Райнхолд Вол, като първоначално е разработен за диагностика на алергии. Днес се използва най-вече за определяне на индивидуалната реакция на организма към различни храни, добавки и дори химически вещества.

Тестът се основава на измерване на биоелектричната активност на организма. По време на теста човек държи метален електрод в едната си ръка, докато друг електрод се поставя върху акупунктурни точки на другата ръка (обикновено върху пръстите). Тестът измерва електрическото съпротивление на кожата при излагане на различни хранителни екстракти или вещества.

Специален уред се използва, за да регистрира промените в електрическото съпротивление, когато организмът бъде изложен на различни храни. Резултатите от теста показват дали човек има реакция на съответния хранителен продукт и дали той може да бъде възприеман като потенциално проблемен.

Много хора страдат от симптоми като подуване на корема, газове, умора, кожни проблеми или главоболие, без да осъзнават, че те може да са свързани с хранителна непоносимост. Вега тестът помага да се идентифицират храните, които организмът не толерира добре.

Чрез идентифициране и избягване на храни, към които имате непоносимост, можете да облекчите симптомите, да подобрите храносмилането и да постигнете по-добро здравословно състояние.

А вие правили ли сте си такъв тест?