понеделник, 8 април 2024 г.

Защо всички виртуални асистенти са с женски гласове?

 


Замисляли ли сте се защо женските гласове за виртуални асистенти са предпочитан избор? Явно, все пак на някого този факт е направил впечатление, защото попаднах на статия с възможните причини за това. Бяха извадени няколко аспекта, сред които:

Психологически: Изследвания показват, че хората обикновено предпочитат женски гласове, когато става въпрос за комуникация с технологични устройства. Женските гласове се свързват с усещане за топлина, уют и съпричастност, с образа на майка или любима, което прави комуникацията с тях по-приятна за потребителите.

Естетически предпочитания: Някои дизайнери и инженери може да смятат, че женските гласове звучат по-приятно или по-естетично, което ги прави подходящи за виртуални асистенти.

Културни фактори: В различни култури женските гласове могат да се свързват с ролята на грижовната и отзивчива фигура, която е асоциирана с асистентска роля.

Исторически фактори: Първите гласови интерфейси, като например автоматизирани телефонни системи, често използваха женски гласове, което може да е повлияло за предпочитанията към тях.

Въпреки това, в последно време се наблюдава и нарастване на разнообразието в гласовите интерфейси, като се включват и мъжки такива, за да се препокрият предпочитанията на потребителите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар